تعمیر کمپرسور
کمپرسور مهمترین بخش سیستم تراکمی و چیلر می باشد. اصطلاحا کمپرسور را قلب سیستم برودتی می نامند. این قطعه گران قیمت ترین بخش سیستم برودتی است. در صورتی که کمپرسور خراب شود، هزینه تعویض آن بسیار بالا است، بنابراین در صورتی خرابی کمپرسور، بهترین تصمیم تعمیر کمپرسور است.
تعمیر کمپرسور، فرآیندی بسیار تخصصی است.
تعمیر کمپرسور بسیار تخصصی بوده و می بایست توسط افراد با تجربه و متخصص صورت بگیرد. در صورتی که فرآیند تعمیرات کمپرسور برودتی توسط گروهی متخصص صورت بگیرد، برای شما صرفه جویی مالی بسیار بالایی خواهد داشت.
فرم درخواست خدمات تعمیر کمپرسور
در ادامه به بررسی سیستم کمپرسور چیلر و نحوه تعمیرات و اجزای آن می پردازیم:
اصول سیستم برودت
تمام سیستم های تبرید تراکمی که جهت ایجاد سرما به کار گرفته می شوند، از چهار قسمت اصلی تشکیل شده اند. این چهار قسمت شامل کمپرسور – کندانسور – وسیله انبساطی( شیر انبساط و یا لوله مویین) و در آخر اواپراتور میباشند.
در سیکل تبرید کمپرسور ابزاری جهت افزایش فشار در سیکل تبرید می باشد و باعث ایجاد اختلاف فشار بین قسمت ساکشن و دیسشارژ می شود. با وجود این اختلاف فشار مبرد در داخل سیکل به حرکت در می آید. در کندانسور مبرد با هوا یا آب تقطیر می شود و دمای آن کاهش می یابد. در مرحله بعد مبرد پس از ورود به شیر انبساط به صورت اسپری در آمده و این امر باعث کاهش آنی فشار و منبسط شدن سریع گاز می گردد. در اواپراترو این مبرد خروجی از شیر انبساط با گرفتن گرما تبخیر می گردد. و چرخه کامل می گردد.
حال جهت تعمیر کمپرسورهای برودتی و تعمیر چیلر ابتدا باید انواع و قطعات آن را بشناسیم.
تعمیر کمپرسورهای برودتی
در کمپرسور حرکت از الکتروموتور به میل لنگ انتقال می یابد حرکت میل لنگ به وسیله شاتون منجر به حرکت رفت و آمدی پیستون در داخل سیلندر می گردد.
مکانیزم میل لنگ و شاتون که تشکیل شده از محور دوران لنگ ، شاتون و پیستون می باشد. برای تبدیل حرکت دورانی به حرکت مستقیم الخط رفت و آمدی پیستون در داخل سیلندر به کار می رود. در این کمپرسورها سوپاپ مکش و سوپاپ رانش بالای سیلندر قرار دارد و سر سیلندر به دو قسمت سوپاپ مکش و دیسشارژ تقسیم می شوند و در حرکت پیستونی به طرف پایین فشار در سیلندر کاهش یافته و در نتیجه آن سوپاپ مکش باز می شود و بخار به سطح داخل سیلندر وارد می گردد.
سرسیلندر کمپرسور
حرکت پیستون به طرف بالا با تراکم بخار مبرد و افزایش فشار باعث باعث خروج مبرد از طریق سوپاپ دیسشارژ می گردد. باز بسته شدن سوپاپ های مکش و رانش به طور خورکار به واسطه اختلاف فشار انجام می گیرد.
در کمپرسورهای برودتی سوپاپ مکش در بالای سر پیستون قرار دارد و سوپاپ رانش در بالای ولو پلیت در داخل سر سیلندر قرار می گیرد. لوله مکش متصل به وسط سیلندر و لوله رانش به بالای سیلندر متصل است. وقتی سوپاپ به طرف پایین حرکت می کند و در محفظه سیلندر فشار کم می شود و سوپاپ های مکش روی پیستون باز شده و بخار از داخل پیستون به داخل به داخل محفظه سیلندر می رود. وقتی پیستون به طرف مرحله بالا می رود در اثر ازدیاد فشار سوپاپ مکش بسته شده و گاز متراکم می گردد. این افزایش فشار ادامه داشته و تا مرحله بازشدن سوپاپ دیسشارژ می گردد وگاز به لوله رانش هدایت می گردد. در کمپرسورهای برودتی یورک سر سیلندر داخلی که به سرسیلندر محافظ معروف است به سیلندر متصل نشده است، بلکه به وسیله فنرهای پستانکی به آن فشرده می شود و از کمپرسور در زمان ورود مایع به کمپرسور محافظت می کند. بدین ترتیب وقتی مایع وارد کمپرسور می شود در برخورد با جدار گرم سیلندر تبخیر می شود وحجم آن یاد می شود که باعث افزایش فشار می شود. در این حالت است که فنرها فشرده گشته و سرسیلندر محافظ بلند شده و بخار را از درز مابین سیلندر به قسمت رانش می رانند.
در دیگر کمپرسورهای برودتی برای حفاظت از آسیب کمپرسور در زمان افزایش بیش از حد فشار رانش مثلا در صورت بسته بودن شیر رانش یا نبودن اب در کندانسور از سوپاپ حفاظت استفاده میشود. که در زمان افزایش فشار رانش بیش از حد باز شده و قسمت رانش را به قسمت مکش متصل می کند.
آسیب به کمپرسور در صورت بسته بودن شیر کمپرسور
اجزای کمپرسورهای برودتی
کارترها
کارترها یک قسمت اساسی برای اتصال قسمت های مختلف است که در تعمیر کمپرسور بسیار اهمیت دارد.
کارترهای بسته تحت فشار مکش بوده و مکانیزم میل لنگ و شاتون و روغن کاری در آن قرار می گیرد و برای کنترل سطح روغن شیشه روغن نما و برای دسترسی به مکانیزم میل لنگ و شاتون و پمپ روغن درپوشهای حفره ای و جنبی وجود دارد. در کمپرسورهای کوچک برودتی فقط یک درپوش وجود دارد و به فلنچ بالایی کارتر سیلندر متصل می گردد. در کمپرسورهای متوسط و بزرگ کارتر و سیلندر باهم ریخته گری می شوند. این امر باعث کم شدن تعداد برجستگی ها و هرمتیک بودن کمپرسور و درست قرار گرفتن محور سیلندرها نسبت به محور درز زیر میل لنگ می شود. کارتر ها معمولا از جنس چدن ریخته گری می شود و در کمپرسورهای کوچک از آلیاژ الومینیوم ساخته میشوند.
محفظه کارتر کمپرسور
سیلندرها
در تعمیر کمپرسور های برودتی سیلندرها بسیار مهم می باشند. در کمپرسورها عمود یا V شکل بدون واسطه به صورت مجموعه دو سیلندر یا به صورت مجموع سیلندرها می سازند. در سیستم کارتر بوش داخلی پرس می شود که باعث کم شدن خوردگی و ساده شدن تعمیرات می گردد و در صورت ساییده شدن قابل تعویض هستند. مجموعه سیلندرها دارای کانال مکش و رانش مشترک می شوند. تحولات در داخل سیلندر عبارت است از مکش و تراکم رانش مبرد است و بدنه سیلندرهای فشار گاز و فشردگی رینگها و نیروی نرمال میل لنگ و شاتون را تحمل می کند. قسمت پایین سیلندرهای قایم و V شکل کمپرسورهای بدون واسطه به کارتر ارتباط داشته و در قسمت بالای سیلندرها دو در پوش خارجی و داخلی وجود دارد. در تعمیر کمپرسورهای برودتی جهت کنترل دمای جداره سیلندر و درپوش را معمولا برجسته و فین دار مجهز می سازند که سطح تبادل حرارتی آن را با هوا زیاد می کنند. معمولا سیلندرها و در پوشهای آن از ریخته گری هستند و سطح داخلی آنها به در تعمیر کمپرسور تراش کاری می شود. چدن مصرفی برای سیلندرها باید فشرده و عاری از خلل و خرج باشد تا از تراوش بخار ماده سرده کننده به بیرون جلوگیری کند برای این منظور در تعمیر کمپرسور از آلیاژ چدن به همراه نیکل می افزاید. در جریان تعمیر کمپرسورهای برودتی فاصله بین سیلندر و پیستون کمپرسورها و رینگ های پیستون حدود0.001 قطر سیلندر می باشند.
پیستون
در تعمیر کمپرسور یکی از اساسی ترین اجزای آن پیستون ها هستند. پیستون ها وظیفه اصلی تراکم گازها را بر عهده دارد. در کمپرسورها وسیله اتصال به شاتون به وسیله گژنپین انجام می گیرد. جنس پیستون از از چدن صیقل داده شده می باشد. فضای لقی بین سیلندر و پیستون در استاندرهای کشورها غربی 0.002 اینچ می باشد. پیستون ها قابل تعمیر نمی باشند و در صورت آسیب دیدن پیستون ها ، جهت تعمیر کمپرسور در قسمت فوقانی پیستون ها شیارهایی برا سوار کردن رینگ فشار و رینگ روغن قرار دارد رینگ های روغنی در کمپرسورها در لبه پایین پیستون قرار دارد. پیستون به وسیله یک خار به گژنپین متصل می گردد.
پیستون آسیب دیده
پیستون ها قطعات قابل تعمیر نمی باشند و جهت تعمیر کمپرسور برودتی باید پیستون تعویض گردد. در صورتی که پیستون به جداره سیلندر آسیب بزند، باید سیلندر به تراشکاری فرستاده گردد و با گشاد شدن سیلندر باید از یک پیستون با سایز و شماره بزرگتر استفاده کرد.
پیستون تراشکاری شده کمپرسور کریر
رینگ های پیستون کمپرسور
برای جلوگیری از نفوذ گاز متراکم به کارتر از رینگ های فشار و همچنین جلوگیری از خروج روغن از آن رینگ های روغن استفاده می گردد که در شیارهای مخصوص روی پیستون سوار می شوند. رینگ ها باید کیپ شیار و در عین حال مانع حرکت آزاد پیستون در سیلندر نشود. در تعمیر کمپرسور برودتی رینگ فشار در شیارهای بالایی و رینگ روغن در قسمت پایین پیستون یا بعد از رینگ فشار قرار می گیرد. دور تعمیر کمپرسور باید ابتدا بازدهی کمپرسور مورد آزمایش قرار گیرد و سپس رینگ های کمپرسور باید تعویض گردد.
شاتون ها: شاتون برای اتصال میل لنگ به پیستون به واسطه بکار می رود و جنس آن و بعضی اوقات چدن تشکیل شده. شاتون ها روی میل لنگ سوار می شوند و به وسیله پیچ و مهره متصل می گردد.
شاتون به همراه پیستون
از جمله دلایل اسیب دیدن کمپرسور برگشت مایع به چیلر و ایجاد نیروی هیدرولیکی بالا می باشد که باعث شکستن شاتون می گردد. در تعمیر کمپرسور شاتون متناسب با پیستون تعویض می گردد.
شاتون های آسیب دیده در کمپرسورهای برودتی
میل لنگ
میل لنگ جزو یکی از مهمترین اجزای می باشد میل لنگ یک محور چرخنده است که حرکت دورانی الکتروموتور را توسط شاتون به حرکت متناوبی پیستون در داخل سیلندر تبدیل می کند.
تکیه گاه برای میل لنگ یاتاقان ها می باشند و بیشتر از همه بلبرینگ ها گرد مدور و غلطان مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری از کمپرسورها از بوش های چدنی یا برنزی استفاده می گردد.
میل لنگ از آهن با کربن متوسط یا آهن کرم دار استفاده می گردد و در داخل آن مجرایی برای عبور روغن تعبیه می گردد. . گلویی انتهایی و شاتونی میل لنگ به صورت استوانه بوده و برای ایجاد ضدخورندگی آن ها را محکم وآب دیده با سختی 52 – 60 انتخاب می کنند. در تعمیر کمپرسور برودتی در صورت آسیب دیدگی در اثر کمبود روغن کاری باعث جامپ شدن بوشهای یاتاقان ثابت و متحرک می گردد و صورت خط اقتادگی در آن باید میللنگ به توسط دستگاه میل لنگ تراش تراشیده گردد.
نمونه از برگشت مایع که باعث خوردگی شاتون و میل لنگ شده
سوپاپ
در کمپرسورهای برودتی این سوپاپ ها خودکار است و در اثر اختلاف فشار در دوطرف صفحه سوپاپ باز شده و در اثر خاصیت فنری بسته می شود.
در بیشتر کمپرسورهای برودتی سوپاپ های نوع نواری ( صفحات باریک) ارتجاعی بدون فنر دو طرفه که یک آبند قابل اطمینانی را بدست می آورد. صفحات این نوع سوپاپ ها از ورقه های فولادی که خاصیت فنری دارند استفاده و ضخامت آنها به اندازه 0.2 تا 1 میلی متر هستند تهیه می شوند.
اجزای اساسی هر سوپاپ عبارت اند از صفحه سوپاپ ، پایه و نشیمنگاه که صفحه روی ان می نشیند و مقطع عبور و بست را تشکیل می دهد و محدود کننده صفحات روی پایه می باشد.
سوپاپ مکش کمپرسور برودتی باز گردد در مسیر باید کمی فشار تقلیل یابد که کاهش فشار نسبت به خط ساکشن 0.03 مگا پاسگال می باشد. در اثر این اختلاف فشار نوار خم شده و بخار فریون از لای صفحات از طریق پشت بند شکاف دار و سوراخ های تخته سوپاپ به سیلندر وارد می شود با تعادل فشار در محفظه سیلندر صفحات نواری صاف شد و مقطع عبور را می بندد. سوپاپ رانش وقتی باز می شود که فشار در سیلندر بیش از نیروی فنرهای پشت سوپاپ شود. ازدیاد فنر نیروی لازم 0.7 مگا پاسگال می باشد در اثر این اختلاف فشار، پاشنه سوپاپ بلند شده و مقطع را باز می کند. در تعمیر کمپرسور برودتی جهت تعویض سوپاپ ها باید سرسیلندر کمپرسور باز گردد و سپس صفحه سوپاپ باز می گردد در صورت آسیب دیدن باید توسط سنگ مغناطیس کف تراشی گردد و سپس سوپاپ جدید بر روی آن قرار می گیرد و توسط واشر گذاری مجدد بر روی کمپرسور نصب می گردد.
صفحه سوپاپ آسیب دیده
سیم پیچی الکتروموتور کمپرسور
سوختگی سیم پیچ کمپرسور
سوختن سیم پیچ کمپرسور یکی از ایرادات رایج در تعمیر کمپرسورهای برودتی می باشد. این سوختگی ها ناشی از عدم بالانس ولتاژ، شل بودن اتصالات، خرابی های مکانیکی و آلودگی سیکل نام برد. جهت تعمیر کمپرسور باید ابتدا سیم پیچ آسب دیده به همراه استاتور از داخل کمپرسور خارج کرده و آلودگی را از مدار خارج می کنیم.
خاج کردن استاتور از داخل کمپرسور
سپس سیم پیچی جدید را همرا با شارلاک مناسب انجام داده و کمپرسور را اسمبل می کنیم.
شرکت به فیکس با تجربه بلند مدت در زمینه تعمیرات چیلر و تعمیر کمپرسور، در خدمت شما می باشد. در صورتیکه قصد دریافت خدمات از به فیکس را دارید، می توانید با شماره های سایت تماس حاصل نموده و یا فرم دریافت خدمات را پر کرده تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.