چیلر تراکمی برای خنک کردن آب در تهویۀ مطبوع اماکن و مصارف صنعتی طراحی شده است. قبل از نصب چیلر و تعمیرات بر روی دستگاه، افراد درگیر باید با این دستورالعمل و همینطور شرایط و سوابق پروژۀ مربوط آشنا باشند.
چیلر تراکمی به گونه ای طراحی و ساخته شده است که ایمنی بالایی دارد. اگر از دستگاهها در محدودۀ کارکرد استفاده شود، در هنگام نصب و تعمیرات ایمنی بالایی را مهیا میکنند.
این دستورالعمل اطلاعات موردنیاز برای آشنایی با سیستم کنترل قبل از شروع به نصب چیلر تراکمی را ارائه میکند. در نخستین گام، همواره از رعایت اصول ایمنی، شامل موارد ذکر شده در این دستورالعمل اطمینان حاصل کنید. لباس ایمنی بپوشید، کفش و دستکش و عینک محافظ بزنید، از ابزار مناسب استفاده کنید و از تکنسین های مجاز و متبحر استفاده کنید. رعایت قوانین محلی الزامی است.
ایمنی در زمان نصب چیلر
چیلر تنها باید برای افراد معتبر و آموزش دیده جهت تعمیر و بازرسی قابل دسترسی باشد. تجهیزات محدود نمودن دسترسی باید توسط خریدار تهیه و نصب گردد.
پس از دریافت چیلر، زمانیکه دستگاه آمادۀ نصب یا نصب مجدد است و قبل از نصب چیلر باید برای یافتن صدمات احتمالی مورد بازبینی قرار گیرد. مدارات مبرد را به خصوص برای یافتن تغییر مکان لوله ها در اثر ضربه، بازرسی نمایید. در صورتیکه مشکوک هستید، آزمایش نشت مبرد انجام دهید یا با کارخانۀ سازنده مشورت نمایید. اگر به دستگاه صدمه وارد شده بود، سریعاً به متصدی حمل و نقل اطلاع دهید.
تا قبل از نصب دستگاه در جایِ خود، بسته بندی دستگاه را باز نکنید. در صورتیکه که شاخک لیفتراک در محل و جهت مشخص قرار دارد، چیلر را میتوان با لیفتراک حمل نمود. دستگاه را میتوان با قلاب بلند کرد برای این منظور باید قلاب به نقاط مشخص بر روی دستگاه متصل شود. طراحی دستگاه به گونه ای نیست که بتوان از بالای دستگاه آن را بلند نمود. همواره از دستورات و نقشه های تایید شده برای بلند کردن دستگاه استفاده کنید و از زنجیر و قلاب با ظرفیت مناسب استفاده نمایید. در صورتیکه موارد فوق رعایت نشوند احتمال آسیب رسیدن به دستگاه یا جان افراد وجود دارد.
تحت هیچ شرایطی ادوات ایمنی را نپوشانید، از جمله شیر اطمینان مدار آب و مدارهای مبرد. قبل از نصب چیلر نصب صحیح شیرهای اطمینان را بررسی کنید. تنها زمانی میتوان شیر اطمینان را جدا نمود که احتمال آتشسوزی وجود نداشته باشد. جدا ساختن شیر اطمینان توصیه نمیشود و عواقب آن بر عهده استفاده کننده است.
اگر دستگاه در محیط بسته نصب شده است، شیر اطمینان باید به لوله های خروجی متصل باشد که مبرد را به فضایی دور از افراد یا تغذیه هوای ساختمان تخلیه کند.
شیرهای اطمینان را به صورت دوره ای بازبینی نمایید.
در مسیر تخلیه، کفشور نصب کنید تا از جمع شدن آب باران در نزدیکی شیر تخلیه جلوگیری شود. از تعویض مناسب هوا مطمئن شوید زیرا مبرد سنگین تر از هوا است و با جایگزین شدن به جای اکسیژن احتمال خفه شدن افراد را ایجاد میکند. مواد مورد استفاده میتوانند ناراحتی در چشم و پوست ایجاد کنند. تجزیۀ مواد، ترکیبات خطرناک تولید میکند.
بررسی ادوات تحویلی چیلر تراکمی
در هنگام تحویل، چیلر را از حیث صدمات و یا کم و کاستی اجزا مورد بررسی قرار دهید. در صورتیکه ایرادی وجود داشت به سرعت شرکت حمل و نقل را در جریان قرار دهید.
- مطمئن شوید دستگاه تحویلی مطابق سفارش است، پلاک دستگاه را بررسی کنید.
- پلاک دستگاه باید حاوی مشخصات ذیل باشد:
- شمارۀ مدل
- شمارۀ سریال
- سال ساخت
- مبرد مورد استفاده
- شارژ مبرد
- حداقل و حداکثر فشار مخازن
- ولتاژ، فرکانس و فاز
- جریان نامی دستگاه
- وزن دستگاه
به طور دورهای در تمام مدت کارکرد، دستگاه باید مورد بررسی قرار گیرد تا از صدمه نخوردن آن مطمئن شد. در صورت نیاز، قطعات صدمه دیده باید تعمیر یا تعویض شوند.
انتقال و بار گذاری و نصب چیلر تراکمی
قبل از انتخاب و جابجایی چیلر مطمئن شوید که فضای کافی در اطراف دستگاه برای دسترسی و تعمیرات وجود داشته باشد. در مورد ابعاد، وزن و نقاط انتقال بار به نقشه های دستگاه مراجعه نمایید.
هشدار: تنها در نقاط مشخص بر روی دستگاه، قلاب را وصل کنید و دستگاه را بلند کنید.
قبل از جایگذاری دستگاه مطمئن شوید:
- محل نصب چیلر تراکمی برای تحمل بار استحکام کافی داشته باشد و یا تدابیر لازم اندیشیده شود.
- محل نصب هموار و دستگاه تراز باشد (حداکثر تفاوت 5 میلیمتر در هر محور).
- برای نصب چیلر تراکمی هواخنک جریان آزاد هوا و دسترسی فضای کافی وجود داشته باشد.
- تعداد پایه ها کافی است و در نقاط صحیح قرار دارند.
- محل نصب چیلر در معرض تجمع آب نیست.
- هنگام نصب چیلر هواخنک در محیط خارج برف نباید بر روی دستگاه جمع شود، میتوان دستگاه را در ارتفاع بالاتر از سطح برف نصب نمود. در مناطق با بادهای شدید باید از تیغه های محافظ استفاده نمود، به هر صورت تیغه ها نباید در جریان هوا مانع ایجاد کنند.
هشدار: قبل از بلند کردن دستگاه، مطمئن شوید تمام پنلها در محل خود محکم نصب شدهاند. در هنگام بلند کردن و پایین گذاشتن دستگاه بسیار دقت کنید. زاویه داشتن یا عدم قرار گیری متعادل به عملکرد دستگاه صدمه خواهد زد.
وقتی با قلاب و زنجیر دستگاه را حمل میکنید، بهتر است که کویلها را در مقابل ضربه محافظت کنید. از تخته های چوبی یا موارد مشابه برای پخش فشار استفاده کنید. دستگاه را بیش از 15 درجه نچرخانید.
خطر: هیچگاه پنل های خارجی دستگاه را فشار ندهید یا به عنوان تکیه گاه استفاده نکنید. تنها از قاب پایۀ دستگاه برای اعمال نیرو استفاده کنید.
بررسی های قبل از نصب چیلر تراکمی
قبل از راه اندازی مدار تبرید تمام مراحل نصب، شامل خود مدار تبرید باید با نقشه ها، نقشه های ابعادی، لوله کشی ها و سیمکشی برق و تجهیزات اندازه گیری مطابق باشد. تمام مراحل نصب باید مطابق قوانین ملی و محلی انجام پذیرند.
- کل نصب را با نقشه های مدار تبرید و مدار برقی مقایسه نمایید.
- تمام اجزا را از لحاظ تناسب با مشخصات طراحی بررسی نمایید.
- تمام مدارک مربوط به ایمنی تجهیزات در دسترس باشند.
- تمام تجهیزات ایمنی و حفاظت در محل خود نصب شده اند.
- مسیر و فضای دسترسی در اطراف چیلر را بررسی نمایید.
- تهویۀ هوا در اتاق تجهیزات به اندازۀ کافی وجود دارد.
- تجهیزات حساس به نشت مبرد وجود داشته باشند.
- بررسی نمایید تجهیزات یا تمهیدات جلوگیری از ورود گازهای مبرد مضر به اتمسفر در نظر گرفته شده باشد.
- دستگاه و تجهیزات را از لحاظ اتصالات بررسی نمایید.
- پایه ها و نگهدارنده ها را از لحاظ جنس، اتصال و صحت عملکرد بررسی نمایید.
- کیفیت جوش، پیچ و پرچها را بررسی نمایید.
- از حفاظت در مقابل صدمات مکانیکی مطمئن شوید.
- از ایمنی تجهیزات در مقابل گرما مطمئن شوید.
- مطمئن شوید اجزا متحرک ایجاد خطر نمیکنند.
- مطمئن شوید لوله کشی برای انجام بررسی و تعمیرات در دسترس باشد.
- وضعیت شیرها را بررسی نمایید.
- کیفیت عایق های به کار گرفته شده را مورد بررسی قرار دهید.
اتصال برق تغذیه چیلر تراکمی
برق ورودی به دستگاه باید مشخصات مشابه مشخصات ارائه شده بر روی پلاک دستگاه را داشته باشد. ولتاژ برق باید در محدودۀ جداول الکتریکی مرتبط باشد. برای اجرای اتصالات الکتریکی به نقشه های قابل استناد مراجعه نمایید.
هشدار: استفاده از برق ورودی با ولتاژ نادرست یا عدم تعادل فازها میتواند باعث آسیب رسیدن به دستگاه شود و سازنده مسئولیتی در قبال آن نخواهد داشت. اگر عدم تعادل فازها از 2% برای ولتاژ تجاوز نماید و یا از 10% برای جریان تجاوز نماید، به شرکت تامین کنندۀ برق اطلاع دهید و قبل از اصلاح ایراد چیلر را روشن نکنید.
عدم تعادل فاز ولتاژ (%)
حداکثر انحراف از ولتاژ میانگین * 100/ ولتاژ میانگین
مثال
در برق ورودی 400 ولت، سه فاز، 50 هرتز، اندازهگیری اختلاف ولتاژ به این شرح است:
AB = 406 V ; BC = 399; AC = 394 V
399.7= (406 + 399 + 394)/3
ولتاژ میانگین را 400 در نظر می گیریم.
بنابراین بیشترین مقدار انحراف از ولتاژ میانگین برابر با 6 ولت است، در نتیجه درصد بیشترین انحراف 1.5% خواهد شد. از آنجا که مقدار انحراف کمتر از 2% است قابل قبول است.
بازدید چیلرهای تراکمی
جهت راه اندازی، پس از اتصال آب ورودی و خروجی اواپراتور چیلرها موارد زیر میبایستی رعایت شود.
- اطمینان حاصل کنید که قطعه سایه بان تابلوهای برق و کنترل در جای خود نصب شده باشد.
- اطمینان حاصل کنید که فضای لازم برای جریان هوا بر روی کویل کندانسورها فراهم است.
- 24 ساعت قبل از راه اندازی هیتر روغن را روشن نمائید.
- از عبور جریان آب در اواپراتور اطمینان حاصل کنید. لازم است حتماً فن کویلها و یا هوارسان های متصل به چیلر روشن باشند تا بار گرمایی وجود داشته باشد.
- از اتصال صحیح ترموستات به سیستم اطمینان حاصل کنید. محل نصب صحیح ترموستات، آب ورودی اواپراتور است. همچنین دمای تنظیم ترموستات، Set point ترموستات را تنظیم کنید. دماهای زیر 10 درجه سانتیگراد یا 50 درجه فارنهایت خیلی پایین بوده و احتمال یخزدگی در سیکل را تشدید میکند.
- با توجه به اینکه این سری محصول در فضای باز نصب میشود، ضروری است تا در فصل زمستان به علت برودت هوا که احتمال یخ زدگی در اواپراتور و ترکیدگی آن وجود دارد، نسبت به تخلیۀ آب موجود در آن اقدام گردد.
- اتصال صحیح برق اصلی به تابلو را چک کنید. از نحوۀ کارکرد صحیح فلوسویچ ها در چیلر اطمینان حاصل کنید.
- قبل از راه اندازی از ترتیب اتصال صحیح R, S, T بوسیلۀ دستگاه دورسنج جهت صحیح بودن دور کمپرسور مطمئن و سپس اقدام به راه اندازی نمائید. درصورت اشتباه بودن احتمال آسیب رسیدن به کمپرسورها وجود دارد.
- دستگاه را روشن نمایید. در ابتدای راه اندازی فشارهای خطوط مکش و دهش نوسان میکند و البته این نوسان میبایستی حداکثر پس از حدود 2 دقیقه خاتمه یابد.
- فشار کاری سیستم در خط دهش و مکش را کنترل کنید. محدودۀ مناسب کاری خط مکش حدود psig 50 الی psig 70 و خط دهش (psig280-200) میباشد. در صورت پایینتر بودن فشارها، گاز به داخل سیستم تزریق نمایید.
- سطح روغن در سایت گلاس کمپرسور را بازدید کنید. چنانچه سطح روغن در سایت گلاس بین ¼ تا ¾ سایت گلاس باشد بازگشت روغن در کمپرسور مناسب میباشد. در غیر اینصورت و در صورتیکه سطح روغن پایینتر از ¼ سطح سایت گلاس بوده و این وضعیت بیش از 2 دقیقه طول میکشد میبایستی روغن به داخل کمپرسور تزریق نمود.
- مقادیر فشارهای پایین و بالا برای کنترلرهای فشار پایین بالا باید به شرح ذیل بازبینی شود:
Low pressure cut off 30 psig
Low pressure cut in 70 psig
High pressure cut out: (280 psig for water-cooled condenser, 320 psig for air-cooled condenser)
- میزان جریان برق (آمپر) ورودی به کمپرسورها و الکتروموتورها را اندازه گیری کنید تا از میزان نوشته شده در کمپرسور بیشتر نباشد.
حداکثر جریان مجاز عبوری از تجهیزات فوق توسط بیمتال ها و يا سيركوئيت بركر نصب شده در تابلو کنترل میشود که قبلاً در کارخانه تنظیم شده اند. در صورت تعویض هر یک از قطعات با توجه به میزان جریان عبوری از موتور الکتریکی یا کمپرسور بیمتال ها در حالت عملکرد کامل، میبایستی تنظیم گردند.
چک 72 ساعت پس از راه اندازی
پس از حدود 72 ساعت کارکرد، سیستم به حالت پایدار رسیده است. ذرات احتمالی موجود در سیستم توسط روغن در فیلتر درایر و فیلتر ورودی کمپرسور جمع شدهاست و سیستم را میتوان تنظیم نهایی نمود. به منظور ساده تر شدن این بازدیدها بهتر است چک لیست زیر را انجام دهید.
- سطح روغن را چک کنید. در صورتیکه سطح روغن مدت زیادی (بیشتر از 5 دقیقه) پایین بماند، روغن به سیستم اضافه نمائید.
- جریان مبرد مایع در داخل خط مایع را چک کنید. در صورتیکه حباب گاز در خط مایع دیده شده و فشارهای کاری سیکل پایین آمده بود، سیستم نشتی دارد و میبایستی نشت یابی مجدداً صورت بگیرد. بطور معمول می بایستی هیچگونه حبابی در سایت گلاس دیده نشود.
- دمای قبل و بعد از فیلتر درایر را اندازه گیری کنید در صورت وجود اختلاف دما، فیلتر درایر گرفته است و میبایستی تعویض شود.
آمپر ورودی کمپرسور را اندازه گیری کنید تا از میزان حداکثر پلاک تجاوز نکند.
چک یک هفته پس از راه اندازی
پس از یک هفته کارکرد دستگاه میبایستی موارد زیر را چک نمود:
1) درصورت نياز فیلتر درایر را تعویض کنید.
2) فشارهای کاری سیکل را چک کنید.
3) فشار روغن و سطح روغن را چک کنید.
4) جریان مایع در داخل سایت گلاس میبایستی بدون حباب باشد.
موارد ذکر شده در این مقاله تنها گوشه ای از نکات مورد نظر در نصب و راه اندازی چیلر تراکمی میباشد. جهت راه اندازی چیلر تراکمی حتما باید دستورالعمل های شرکت سازنده را مورد بررسی قرار داد.
تحریریه تیم فنی مهندسی به فیکس
برداشت از مطالب سایت تنها با ذکر منبع و لینک سایت مجاز می باشد